Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Klímatikus szélsőségekhez való alkalmazkodás lehetősége adott

Tartalomfelelős: Dr. Balatonyi László, osztályvezető

2020. június 18., csütörtök 13:11

A 2020. június 14-i vihar Budapesten, Pest, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Komárom-Esztergom megyében esetenként 50 mm csapadékot hozott rövid idő alatt. Ez a mennyiség jelentős belterületi áradást és helyenként hevesen zúduló árvizet eredményezett, mely az anyagi káron túl sajnos egy emberéletet is követelt, amire 2005 óta nem volt példa Magyarországon (kisvízfolyások által).

33452764_9213e15c4a4d7fe85d1d7218046d0809_wm

A csapadékzóna az OMSZ radarképén

 

Településeink még inkább kitettek az éghajlatváltozás hatásainak, hiszen ezeken a területeken koncentrálódik a népesség és a gazdasági tevékenység többsége is.  A városok sok esetben az éghajlatváltozás szempontjából érzékeny területeken helyezkednek el, mint például árvízzel, belvízzel, aszállyal veszélyeztetett területeken. A városi vízrendszer – amely magába foglalja az ivóvízellátó rendszert, a szennyvíz és a csapadékvíz elvezető és tisztító rendszert – különösen veszélyeztetett, mivel az éghajlatváltozás főleg a víz körforgásának megváltozásában nyilvánul meg.

A települési vízgazdálkodás, a csapadékvíz-gazdálkodás témájában (benne a vízvisszatartás és vízhasznosítás) - különösen az egyre hevesebb csapadékok miatt - vízügyi szakpolitikai iránymutatás szükséges az érdekeltek részére. A szakpolitikai célok meghatározásán túl természetesen a vízügyi ágazat is részt vesz a különféle beruházások előkészítésében és megvalósításában.

Egyik kiemelt futó projektünk "Az önkormányzatok integráló és koordináló szerepének megerősítése az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás érdekében (a továbbiakban: LIFE-MICACC)" nevet viseli.

A LIFE-MICACC projekt keretében, a vízgyűjtő gazdálkodási tervezésért és a legfontosabb vízgazdálkodási elvek és jó gyakorlatok érvényesítéséért, az OVF felel. Az OVF legfőbb szerepe a projekt vízgyűjtő szintű előkészítésében való részvétel, illetve a helyszínek felmérésében való részvétel, a problémák összegyűjtése és értékelése, valamint hozzájárulás a megvalósíthatósági tanulmányokhoz. Az OVF biztosítja továbbá, hogy a természetes vízmegtartó megoldások (angolul: Natural Water Retention Measures) megvalósítása során a vízgazdálkodási aspektusokat és a tervezési előírásokat folyamatosan figyelembe vegyék.

Öt településen kezdődtek meg mintaterületi beruházások: Bátya, Püspökszilágy, Rákócziújfalu, Rúzsa, Tiszatarján. A dombvidéki Püspökszilágyon megvalósult a kivitelezés és az előző napok extrém időjárása jelentette a projekt éles tesztelését. Az helyenként akár az 50 mm-t is elérő hétvégi felhőszakadás a környező településeken jelentős károkat okozott. A fent említett (2020. június 14-16 közötti) csapadékesemény ideje alatt Püspökszilágy védelmi rendszere tökéletesen működött, semmilyen kár nem keletkezett. A LIFE-MICACC projekt keretein belül fejlesztett létesítmények tehát lecsökkentették az árvízcsúcsot, minden hordalékot és uszadékot megfogtak.

Az alábbi képek a rendszer működésének példaértékű dokumentumai. Látható, ahogy a megtelt oldaltározóból a víz csendben átbukik és a belterületi burkolt meder simán levezeti az árvízi csúcsot is. A belterület felső határán lévő burkolt iszapfogóban összegyűlt 1000 m3 lényegében tiszta víz. A természetes vízmegtartó megoldások alapelve a víz természetes helyben tartása, az árvíz lassítása és a csapadék későbbi felhasználhatósága. Püspökszilágyon számos rönkgát épült a település feletti dombokon, melyek lassítják a lezúduló vizet és felfogják a hordalékot, ezáltal tiszta vizet biztosítva a tározókban, ha erre aszályos időszakban, később esetleges öntözési célokból szükség lenne.

További információk a projektről itt olvasható: https://vizmegtartomegoldasok.bm.hu/hu

IMG_20200614_135120

 

Szöveg: Dr. Balatonyi László és Lengyel Bálint

 

 

Utolsó módosítás: 2020. október 07., szerda 15:41, Regdánszki Tamara
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat