Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Belvíz 2021 tavasz - a tapasztalatok tükrében

Tartalomfelelős: Répásné Sturmann Diána, vízrendezési referens

2021. május 25., kedd 09:44

A vízgyűjtőkre a közelmúltban (január vége, február) lehullott csapadék következtében - több év szünet után - az idei esztendőben nagyobb területen volt szükség belvíz elleni védekezésre. Február közepére országosan 58 ezer ha[1] került víz alá. A télvégi, kora tavaszi vizek kártételéről sokat tudna mesélni Kelet-Magyarország.

Az elmúlt esztendőkben az árvizek káros hatását sikerült megfékezni, komoly fejlesztések valósultak meg vagy készülnek folyamatosan. Az árvizes fejlesztések viszont nem védik meg a lakosságot, a gazdálkodókat a megjelenő belvíz kártételétől. A mélyen fekvő területek átázott talaja, a magas talajvízszint és a nagymennyiségű csapadék vezet a belvíz megjelenéséhez. A belvizek kártételei érinthetik a lakott és ipari belterületeket, mezőgazdasági területeket, utakat, vasutakat. A 2021-es belvíz többnyire mezőgazdasági területeket és alsóbbrendű utakat érintett, kevésbé a lakott belterületeket. A belvizek elleni védekezés egyik fontos eleme a célirányos gyors beavatkozás, ez elsődlegesen a probléma feltárása, az elhárításra vonatkozó megoldás megtalálása és megvalósítása. A befogadók vízszintje megemelkedett, emiatt a torkolati zsilipeket le kellett zárni, a belvizek gravitációs leeresztésének lehetősége megszűnt, több helyen a szivattyútelepek üzemeltetése vált szükségessé. A belvízjárta területekről, több igazgatóság területén a mezőgazdasági területekről a belvíz nem tudott a csatornákba távozni, ugyanis azok megteltek és a feliszapolódás, valamint az elszáradt növényzet miatt nem tudták a vizet elvezetni. Volt olyan csatorna szakasz, ahol a szivattyúk szívó hatása sem volt elég segítség a vizek elvezetésében. A problémás csatorna szakaszok pontos feltárása gyalogos bejárással történt, a helyi igazgatósági szakemberekhez csatlakozott az OVF delegáltja is.

2021-belvizesattekintes-1Megtelt csatornaszakasz

A csatornák sok esetben nehezen megközelíthetőek a vizes, sáros talajviszonyok miatt, ezért az idei évben az igazgatóságok a sárban elakadó terepjárók helyett erre a célra, valamint a kotrások ellenőrzésére új technikát, a drónokat is bevetették. A drónok által elkészített videó és fényképfelvételek alapján lehet a problémákat és a munka elvégzését ellenőrizni. A csatornák vízelvezető képességének leggyakrabban előforduló akadálya a feliszapolódás és a száraz növényzet, amit legegyszerűbben gyökérzónás kotrással lehet megszüntetni.

A kotrások elvégzésére sok esetben külső vállalkozó bevonására van szükség, ugyanis a vízügy nem minden esetben tud az adott régióban megfelelő gépeket biztosítani.

2021-belvizesattekintes2 2021-belvizesattekintes3Drón felvétel a kotrásról

Ha a belvízcsatorna közút mellett halad, a belvíz az útpadkát veszélyeztetheti, erre az idei védekezés időszakában több esetben volt példa. A csatornapart suvadása jelent ilyen esetben veszélyforrást a mellette haladó útra és útpadkára. 

belviz4Csatorna part suvadása Kisújszállásbelviz5 Doba rézsű suvadás

A baleset és a suvadás kiterjedésének megelőzése érdekében elsődleges tenni való a forgalom elterelése, a problémás útpadka kizárása veszélyre figyelmeztető táblákkal, közúti jelzésekkel A veszély elhárításának technológiája bonyolultabb, több időt vesz igénybe, amit már csak száraz időben, helyreállítás keretében lehet megoldani.

belviz6Feliszapolódás és növényzet

Március-áprilisban kevesebb eső esett az átlagosnál. Jelenleg már csak a mély, lefolyástalan területeken maradt meg a belvíz és a kiszáradt talajnak nem okoz gondot a mostani, hektikus májusi csapadék befogadása – a csatornarendszereknél pedig lehet folytatni a helyreállítási munkálatokat. 

Szabó Attila


[1] Hektár. Elöntött terület nagysága.

Utolsó módosítás: 2021. május 25., kedd 10:15, Regdánszki Tamara
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat