Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

7. Víz Világfórum

Tartalomfelelős: Siklós Gabriella, sajtóreferens

2015. április 13., hétfő 13:45

A Magyarországon felhalmozódott vízügyi tudás és tapasztalat hasznos lehet olyan kérdések kezelésében, mint az osztott vízgyűjtő területek használata, de annak elősegítésében is, hogy a Föld egyre növekvő lakossága megfelelő mennyiségű és minőségű vízhez jusson – mondta a Víz Világtanács kormányzója.

Szöllősi-Nagy András a 7. Víz Világfórumon nyilatkozott újságíróknak hétfőn Kjongdzsuban. Elmondta: Magyarországnak az árvízi védekezésben kétszáz éves gyakorlata van, de az osztott vízgyűjtő területek használatában is jelentős tapasztalattal bír, miután vízkészletének kilencven százaléka a határon túlról érkezik.
A világtanács kormányzója a vízkérdés jelentőségéről szólva rámutatott: az egy főre jutó éves vízmennyiség az elmúlt harmincöt évben 12 ezer köbméterről ötezerre csökkent. Gyakrabban tapasztalható szélsőséges időjárás és növekedett az árvizek kockázata. A probléma a fejlődő országokat érinti a legsúlyosabban, Afrika Szahara alatti részén például a betegségek kilencven százaléka a nem megfelelő vízellátással hozható összefüggésbe.
A kérdéssel tehát a szakember szerint foglalkozni kell, Áder János államfő pedig politikusként az elsők között ismerte fel annak súlyát – hangsúlyozta.
A magyar államfő elkötelezett a vízkérdés iránt, és Magyarország vízpolitikai, vízdiplomáciai helyzete pozitívan használható ki az ország és Európa számára, de globális szempontból is – mondta Szöllősi-Nagy András, aki szerint a magyar kisvállalatok közös fellépéssel számos lehetőséghez juthatnak.
A kormányzó szervezete feladataként határozta meg, hogy hidat képezzen a szakma és a politikusok között. Beszámolt arról is, hogy a világfórumon a többi közt az ökoszisztéma helyreállításának kérdése és az árvízvédelem is szóba kerül, érintenek regionális és globális problémákat egyaránt, de a legújabb tudományos és kutatás-fejlesztési eredmények is  előtérbe kerülnek. A miniszterek tanácskozásának résztvevői pedig egy deklarációban kötelezik el országukat vállalásaik mellett.
Yvo de Boer, a Global Green Growth Intézet (GGGI) főigazgatója, miután találkozott Áder János államfővel, arról számolt be: reméli, hogy a klímaváltozás elleni küzdelemben a párizsi csúcstalálkozó sikert hoz, amelynek elérését megkönnyítheti Kína és az Egyesült Államok szerepvállalása.
    Szerinte csak az országok együttműködésével érhető el eredmény az egész világ számára legnagyobb kihívást jelentő probléma kezelésében: abban hogy hogyan növelhető a gazdaság úgy, hogy közben a környezet sem sérül.

A 7. Víz Világfórum, amely a vízzel kapcsolatos kérdések legnagyobb konferenciája, egy héten át zajlik Dél-Koreában. Az eseményen részt vett Áder János államfő is, aki hétfőn Szöllősi-Nagy András részvételével folytatott megbeszélést Benedito Bragával, a Víz Világtanács elnökével, majd találkozott Yvo de Boerral, a fejlődő országokat segítő Global Green Growth Intézet (GGGI) főigazgatójával.


Forrás MTI 2015. április 13., hétfő 12:49

 

A konferencián részt vesz Somlyódy Balázs az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója.

Utolsó módosítás: 2015. április 14., kedd 07:16, Pászthory Róbert
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat