Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Hulladékgyűjtés a Tiszán

Tartalomfelelős: Siklós Gabriella, főosztályvezető-helyettes

2017. július 31., hétfő 20:25

pet-palack1

A tél végén levonult árhullámokkal jelentős mennyiségű, települési szilárd hulladékkal kevert növényi eredetű szerves uszadék érkezett a Tiszán. Mivel a rengeteg felhalmozódott uszadék nem csak a környezetet szennyezi, hanem veszélyezteti például a Kiskörei vízlépcső elzáró szerkezeteinek, illetve azok mozgató berendezéseinek biztonságos üzemeltethetőségét, nélkülözhetetlenné vált az eltávolításuk.

Egyébként rendszeresen visszatérő problémával állunk szemben, hiszen minden esztendőben jelentős mennyiségű katré (növényi eredetű törmelékanyag, uszadék) és szemét torlódik fel a duzzasztómű felvízi oldalán, ami a felette lévő folyószakaszokról, vízgyűjtőkről származik, tehát akár több száz kilométerről sodródott ide a hullámokkal. Emellett sajnos feltételezhető, hogy a Tisza felsőbb, külföldi szakaszán gyakorlattá vált a hulladék illegális, hullámtéri lerakása.

A Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság 2017. február 21-től 2017. május 5-ig tartott fenn vízminőségi kárelhárítási készültséget (felmérés /I. fok/: 02.21.-03.01.; effektív hulladékgyűjtés /III. fok/: 03.01.-05.05.). A védekezési tevékenységet az alábbi főbb adatok jellemzik:

Összegyűjtött és elszállított hulladék: 43 564 db zsák Védekezésben részt vevő létszám: átlag 161 fő/nap, csúcslétszám: 326 fő

A védekezéssel részben párhuzamosan az igazgatóság közfoglalkoztatási mintaprogramot valósított meg hasonló céllal. A mintaprogram 2017. március 20-a és július 14-e között zajlott. A mintaprogram keretében végrehajtott hulladékgyűjtést az alábbi főbb adatok jellemzik:

Összegyűjtött és elszállított hulladék: 4 471 db zsák (12 tonna) Védekezésben részt vevő létszám: átlag 15 fő/nap, csúcslétszám 17 fő

A védekezés és a közfoglalkoztatási mintaprogram keretében együttesen 60 tonna hulladékot (jellemzően válogatott PET palackot tartalmazó zsákokat) adtak át engedéllyel rendelkező hulladékgazdálkodási szervezetnek.

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság február 20-a óta III. fokú vízminőségi kárelhárítási készültség keretében végzi – a partról és a vízről egyaránt – a felgyülemlett uszadék és hulladék eltávolítását a Tisza folyóról, az öblítő csatornákról, a Tisza-tó egyes medencéiből és a Kiskörei Vízlépcsőnél, de már ezt megelőző napokban – a jeges árvízvédekezés időszaka alatt – megkezdődött a kommunális hulladék összegyűjtése.

A vízlépcsőnél megrekedt szilárd kommunális és szerves hulladék kitermelése ezúttal is az évek során bevált módszerrel, úszó-rakodó munkagéppel történik, az általa megpakolt 200 tonnás uszályt pedig a Jégvirág VII. jégtörőhajó vontatja a Kiskörei Szakaszmérnökség üzemi (téli) kikötőjébe. Az ide kirakodott anyagot az országos közfoglalkoztatási program keretében alkalmazott közfoglalkoztatottak (átlagosan 7 fő) bevonásával szelektálják. A nagyobb méretű, növényi uszadékokat (fákat) a helyszínen feldarabolják, majd sarangba rakják. (A tüzelőanyagként felhasználható szerves anyagot a későbbiekben értékesítik a lakosságnak.) A kommunális hulladékot átmenetileg big-bag konténerzsákokban tárolják a szállítás időpontjáig. Ahogyan eddig is, a hasznosítható, illetve a nem hasznosítható szilárd hulladékot (vegyes műanyagot) az NHSZ Tisza Nonprofit Kft. tiszafüredi telephelyére szállítják. A fel nem használható szerves eredetű uszadékot pedig az előzetesen kijelölt lerakóhelyre viszik, ahol ideiglenes elhelyezése biztosított.

Az idén február 15. és július 20. között a Tisza-tavon és a Kiskörei Vízlépcső felvízi oldaláról összesen 2 838 köbméternyi katré kiemelése történt meg, ebből 437 köbméter kommunális hulladék (75-80 százalékban PET-palack), 204 köbméter tüzelőanyagként hasznosítható (erdei) szerves anyag, 2 173 köbméter pedig egyéb szerves anyag. Ez évben július 5-ig az NHSZ Tisza Nonprofit Kft. tiszafüredi hulladéklerakóba 20 tonna egyéb települési szilárd hulladékot szállított az Igazgatóság.

Az év első felében a Tiszából a Vízügyi Igazgatóságok által összesen 3 084 m3 vegyes kommunális hulladék került eltávolításra az alábbi bontás szerint:

FETIVIZIG:   2075 m3

ÉMVIZIG:     146 m3

TIVIZIG:       111 m3

KÖTIVIZIG:   437 m3

ATIVIZIG:    315 m3

Utolsó módosítás: 2017. július 31., hétfő 20:35, Pászthory Róbert
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat