Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

A vizet tiszteletben kell tartani

Tartalomfelelős: Siklós Gabriella, sajtóreferens

2015. március 20., péntek 09:43

A víz világnapja ráirányítja a figyelmet arra, hogy a vizet tiszteletben kell tartani, hiszen nemcsak az életet biztosítja, hanem veszélyt is jelenthet - mondta Hoffmann Imre vízügyi helyettes államtitkár csütörtökön Budapesten, a víz világnapja alkalmából rendezett belügyminisztériumi ünnepségen

Nem mindegy tehát, hogy miként óvjuk meg, esetleg tudjuk-e növelni a hasznosítható édesvíz mennyiségét, hogyan vagyunk képesek megvédeni életünket, környezetünket, javainkat a súlyos árvizek hatásaitól vagy az emberi tevékenységgel összefüggő, balesetszerű vízszennyezések súlyos következményeitől - emelte ki.

  Fotó: Csattos Pál

 

A folyók, a tavak, a tengerek, a felszín alatti vízkészletek állapotának megőrzése, javításuk, a velük kapcsolatban élő ökoszisztémák megóvása közös érdek és feladat, hiszen a jövő generáció számára is biztosítani kell a jó minőségű vízkészletet - fogalmazott helyettes államtitkár.

Ehhez szükség van a tudomány, a szakma széleskörű bevonására, nemzetközi viszonylatban az érintett kormányok szakpolitikai együttműködésére, de nagy szerepe van minden olyan helyi és térségi kezdeményezésnek is, amely sok embert tud a környezet és ezen belül vizeink védelmének szolgálatba állítani a meggyőzés és a nevelés erejével - mondta.

Hoffmann Imre kiemelte: elengedhetetlen az árvíz- és belvízvédekezés, az ivóvíz és szennyvízkezelés, valamint a vízi közlekedés fejlesztésének összehangolása, ebben részt kell venniük az önkormányzatoknak, a területen működő érdekcsoportoknak, az ipari- és egyéb vízfelhasználóknak, valamint a természetvédő szervezeteknek.

Kitért arra is, hogy a Tisza völgyében az egységes vízgazdálkodás szellemében nagy fejlesztéseket hajtanak végre, amelynek nyomán jelentősen javulni fog az ország árvízvédelmi helyzete, és a fejlesztés megteremti a lehetőséget az öntözési rendszer kiterjesztésére is. Jelezte azt is, kialakítják a nemzeti szennyvíziszap-stratégiát, mivel a szennyvízre potenciális erőforrásként kell tekinteni.

A helyettes államtitkár jelezte: ebben az évben a víz és a fenntartható fejlődés a víz világnapjának jelmondata.

Magyarország számára kulcsfontosságú a fenntartható fejlődéshez szükséges egyik alapelem, a víz hosszú távú biztosítása - fogalmazott, megjegyezve, hogy ezt vízkészleteink védelmével, az azokkal való fenntartható gazdálkodással, valamint a természeti értékek védelmével lehet elérni.

  Fotó: Csattos Pál

 

Az ünnepségen huszonketten vehettek át kitüntetést Kontrát Károlytól, a BM parlamenti államtitkárától. Az államtitkár "Az év vízügyi dolgozója" miniszteri díjakat, Vásárhelyi Pál-díjakat, Kvassay Jenő-emlékérmeket, Lamp Hugó-emlékplakettet, valamint miniszteri elismerő okleveleket adott át.

Az ENSZ-közgyűlés 1992-ben döntött arról, hogy minden évben március 22-én ünnepeljék világszerte a víz világnapját, amelyen a döntéshozók és az átlagemberek figyelmét a tiszta víz fontosságára, a fenntartható vízgazdálkodásra és a tudatos vízhasználatra hívják fel.

(MTI)

letoltesek

 

Utolsó módosítás: 2015. március 20., péntek 09:52, Radó Mónika
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat