Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Adatvizualizáció a Vízügyi Ágazatban

Tartalomfelelős: Szabó Györgyi, főosztályvezető

2022. május 19., csütörtök 15:27

A térinformatika a téradatok tárolásán és elemzésén túl azok megjelenítésének is rengeteg lehetőségét és eszköztárát kínálja. A tolerancia értéknek megfelelő adatpontosságon felül, egy térképnek esztétikusnak és könnyen értelmezhetőnek kell lennie, ezért szükséges az adatok megjelenítésére is nagy hangsúlyt fektetni. A megjelenítés érdekében az egységes jelkulcskészletek kidolgozása és alkalmazása célravezető, azonban mindig szem előtt kell tartani a térkép felhasználási célját és körét és az ott megszokott jelölések alkalmazását. Így előfordulhat, hogy ugyanazon adatokból többféle térképi termék is előáll. Ilyen megoldás a vízügyi ágazat gondozásában lévő nemzetközi szabványú hajózási térkép, valamint a hajóút fenntartáshoz készülő kitűzési terv térképe.

adatvizu adatvizu2

 

A 2D-s megjelenítésen túl manapság egyre elterjedtebb a 3D-s adatmegjelenítések, melynek néhány külföldi példája az alábbi linkeken megtekinthetőek:

Szigetszentmiklós 3D-ben: https://esrihungary.maps.arcgis.com/apps/webappviewer3d/index.html?id=2c178cf9da954e759b24cbab6043ac34 Virtuális M4 metró állomásai: https://www.esrihu.hu/maps/m4/

Napfogyatkozások: https://geoxc-apps2.bd.esri.com/Visualization/solar3d/index.html

Utolsó módosítás: 2022. május 19., csütörtök 15:31, Regdánszki Tamara
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat