Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Elsivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapi konferencia

Tartalomfelelős: Siklós Gabriella, főosztályvezető-helyettes

2018. július 12., csütörtök 10:00

Elsivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapi konferencia

 

2018. június 15.

 

 Az Országos Vízügyi Főigazgatóság, immár hagyománynak számító szakmai konferenciát szervezett az Elsivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapja alkalmából. A 2018. június 15-én megtartott konferencia szlogenje, a nemzetközi világnapéval megegyező módon a következő volt:

„A föld valódi kincs - növeljük értékét!”

 L

Láng István (műszaki főigazgató-helyettes, OVF) megnyitója után a szlogen szellemében elsőként Dr. Gyuricza Csaba (főigazgató, Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ) tartott előadást a talajgazdálkodás és mezőgazdasági vízhasznosítás témában. Az öntözhetőség feltételeit és az öntözésfejlesztést befolyásoló tényezőket összefoglalva ismertette a felszíni és felszín alatti vízkészletből öntözhető területek bővítésének lehetőségét. Kiemelte a NAIK mezőgazdasági vízgazdálkodás hatékonyságának fejlesztésében betöltött szerepét.

 Ezt követően Láng István mutatta be az OVF Operatív Aszály- és Vízhiány Kezelő Monitoring Rendszerét a létrehozásának szükségességétől a módszertanon keresztül a jövőbeni fejlesztési elképzelésekig bezárólag. Kiemelte, hogy a monitoring rendszer alapját képező HDI (Hungarian Drought Index) figyelembe veszi a meteorológiai paramétereken túl a növényeket ért szárazságstresszt, illetve a talaj nedvességtartalmát is. Bemutatta a rendszer nyílt és belső használatú honlapját, melyek segítségével hozzáférhetőek a monitoring hálózat mért adatai, abból számolt indexek és már az előrejelzés is.

 Dr. Rajkai Kálmán (tudományos tanácsadó, MTA Agrártudományi Kutatóközpont, Talajtani és Agrokémiai Intézet) a talajnedvesség megőrzésének jelentőségét és hazai gyakorlatát ismertette. Bemutatta az MTA ATK TAKI kutatásait a talaj nedvességállapotának bio-indikációjára, illetve szójafajták vízfelvételének nyomon követésére vonatkozóan. Felvetítette a biotikus aszály előrejelzés, illetve öntözésütemezés lehetőségét.

 Dr. Birkás Márta (egyetemi tanár, Szent István Egyetem) a talajnedvesség megőrzését elősegítő talajgondozási- és művelési módszerekre hívta fel a figyelmet. Kitért a talaj nedvességveszteségét növelő, illetve csökkentő tényezőkre, majd ismertette a tarlógondozási- és talajminőség-klíma tartamkísérletekben kapott főbb eredményeket.

 Kolossváry Gábor (főosztályvezető, OVF) előadásában az Öntözésfejlesztési Stratégia előkészítéséről számolt be, melynek célja az öntözéses gazdálkodás elterjesztése, fejlesztése, a vízkészletek ésszerű hasznosítása, az öntözött területek jelenlegi 100.000 ha-ról 300.000 ha-ra történő növelése. Ismertette az állami vízgazdálkodási fejlesztéseket, illetve a következő évek feladatait.

 Végül Molnár Péter (UNCCD nemzeti kapcsolattartó) mutatta be az ENSZ elsivatagosodás és aszály elleni küzdelemre irányuló (UNCCD) egyezményének nemzetközi és hazai aktualitásait. Továbbította Monique Barbut, UNCCD főtitkár asszony nemzetközi világnapra küldött videó üzenetét.

 A konferencia konklúziójaként mindenki – előadók és hallgatóság egyaránt – egyetértett abban, hogy a mezőgazdasági területek termőképességének megőrzése érdekében alapvető fontosságú a talajok vízháztartásának szabályozása. A talajok leromlásának mérséklésére számos módszer áll rendelkezésünkre, közös érdekünk ezek tudatos alkalmazásával hozzájárulni a talajok fokozott védelméhez, hosszú távú termőképességük és különösen az ezt szolgáló vízgazdálkodásuk biztosításához.

 A rendezvény programja, illetve az elhangzott előadások letölthetők a Csatolmányok alatt.

 Kérjük, hogy a konferencián elhangzottak szerint osszák meg velünk észrevételeiket, javaslataikat a molnar.peter@ovf.hu email címen keresztül legkésőbb 2018. augusztus 15-ig!

L2

Utolsó módosítás: 2018. július 13., péntek 13:50, Radó Mónika
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat