Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Beregi Tározó gyakorlat

Tartalomfelelős: Czirok István, -

2016. június 27., hétfő 10:07

BEREGI TÁROZÓ GYAKORLAT

 

A Vásárhelyi-terv továbbfejlesztése program részeként 2015. novemberben befejeződött az 58 millió m3 befogadóképességű beregi árapasztó tározó építése, amely a Tisza-völgy legkomplexebb árvíztározója. A beruházás során a FETIVIZIG kezelésébe került 55 km új töltés, 27 új árvízvédelmi zsilip, 38 új belvízvédelmi műtárgy (zsilipek, fenékküszöbök), 43 km új csatorna, egy új raktárcsarnok, valamint megújult a tiszaszalkai szivattyútelep és zsilip. A tározótöltés folytonosságát 8 helyen (a közutak keresztezésénél) szakítja meg kulisszanyílás, ahol az árapasztás megkezdése előtt ideiglenes elemekből ki kell építeni a védvonalat.

Beregi tarozo gyakorlat

Az árapasztási-leürítési üzemrend igen összetett feladatok megoldását kívánja meg úgy, hogy a tározó beüzemelésére mindössze 36-40 óra áll rendelkezésünkre az árhullám kialakulásától számítva.

Fontosnak tartjuk, hogy az árapasztó tározó igénybevételéhez szükséges árvízvédelmi, belvízvédelmi, hidrológiai és vízminőségvédelmi szakfeladatok, intézkedések végrehajtása, a védelmi szakfelszerelések telepítése illetve összeszerelése készségszinten elsajátításra kerüljenek, a partnerszervezetekkel az együttműködés elmélyüljön.

Beregi tarozo gyakorlat 1

Ebből a célból a védelmi törzs, a szakaszvédelem vezetés, a védelmi osztag és a társszervezetek (Megyei Védelmi Bizottság, Katasztrófavédelem, Rendőrség) bevonásával 2016. június 06-10. között vízkárelhárítási gyakorlat került megtartásra.

A gyakorlaton szerzett tapasztalatok hozzásegítik a vízügyi szervezetet a tényleges nyitás, valamint egy eredményes védekezés sikerességéhez.

 

 

Utolsó módosítás: 2016. június 27., hétfő 10:13, Radó Mónika
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat