Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Drónhajó bemutató Gárdonyban

Tartalomfelelős: Szabó Györgyi, főosztályvezető

2021. november 12., péntek 09:38

A felmérésekkel foglalkozó kollégák drónhajó bemutatón jártak. A drónokkal leginkább, mint pilóta nélküli légi járművekkel találkozunk, legyen szó akár a civil vagy a vízügyi mindennapok során. Azonban a pilóta nélküli rendszerek a vízen is igen hasznos technológiát képviselnek, amelynek lehetőségeit csak az elmúlt pár évben kezdtük felfedezni.

A CHC cégcsoport Apache 3 drón hajójának bemutatóját 2021 november 10-én rendezték meg. Ismertették a medermérés és a feldolgozás teljes munkafolyamatát is. A bemutatót Gárdonyban tartották, ahol az enyhén ködös idő ellenére is ideális körülmények között tudták prezentálni a drónhajó működését. A találkozó elméleti részét a Velencei-tó partján található Petrocelli étteremben tartották meg, ahol a vízügyi igazgatóságok is képviseltették magukat, körülbelül 20 fővel.

A drónhajó család számos típussal rendelkezik, mi a legkisebb paraméterekkel rendelkezővel ismerkedhettünk meg itt alaposabban. A bemutatott hajó a nagyobb testvéreitől a SinglebeamEcho rendszer hiányával tér el, de főbb fizikai paraméteri megegyeznek a nagyobb tudással rendelkező társaihoz.

Az előadás alkalmával megismerhettük a hajó erősségét, korlátait, milyen körülmények között képes felmérni a medret, a navigációs rendszer meddig és milyen pontosan képes követni az előre betáplált útvonalat, milyen akadályok és IT problémák merülhetnek fel.

Az egyedülállóan kialakított hajótestnek köszönhetően az APACHE 3 gyors és komplex helyzetekben is egyenes hajózást biztosít. Tavakban és folyókban egyaránt alkalmazható, súlya akkumulátor nélkül mindössze 7kg, könnyen ellenáll a sekély vizek okozta problémáknak. Korlátai közé sorolható, hogy nagyobb társaival szemben Multibeam rendszerrel nem rendelkezik.

A bemutató során lehetőséget kaptunk a hajó irányításának a kipróbálására, nem kellett attól tartanunk, hogy elrontunk valamit és „lezuhan” a hajó.

Az előadás és a bemutató végén a rendezvény szervezője a Navicom-Plusz Bt. kollégaival egy kellemes szakmai beszélgetéssel zártuk a napot.

1_kep_dron 2_kep_dron

3_kep_dron

Utolsó módosítás: 2021. november 12., péntek 10:16, Regdánszki Tamara
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat