Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

ENSZ Dél-Dél Együttműködés

Tartalomfelelős: Lábdy Jenő, műszaki főigazgató-helyettes

2017. október 31., kedd 09:45

ENSZ Dél-Dél Együttműködés

Az OVF 2016-tól kezdődően részt vesz - a Belügyminisztérium koordinálásában és a Földművelésügyi Minisztérium szervezésében -  az ENSZ Dél-Dél Együttműködésében. A Dél-Dél Együttműködési Hivatal (UNOSSC) az ENSZ egyik funkcionális, az egyes szakterületeket horizontálisan átfogó szerve, amely fórumot biztosít a fejlődő országok közötti szakmai együttműködéshez, az ENSZ fenntartható fejlesztési célok elérésére. A kedvezményezett országok: Marokkó, Algéria, Tunézia, Szudán, Törökország, Üzbegisztán, Kirgizisztán és Tadzsikisztán.
E pilot-projekt megvalósításában Magyarország - az uniós tagállamok közül egyedüliként - is részt vesz. Az együttműködés, több más szakterületen túl, a mezőgazdasági vízgazdálkodás területére is kiterjed. Ezért a Földművelésügyi Minisztérium a Belügyminisztériumot, illetve azon keresztül az OVF-t kérte fel szakértőként történő közreműködésre. A megelőző időszakban, 2016. októberében részt vettünk a Belügyminisztériummal közösen, a Marokkóban megrendezett Tudásátadási és Koordinációs konferencián . Ennek folyatásaként, részt vettünk a Szudánban, 2017. februárjában megrendezett hasonló rendezvényen. Az OVF részéről mint átadható legjobb gyakorlatot, az aszály (vízhiány) kezelés új magyarországi módszerét ajánlottuk fel. Az tudásátadást egy Budapesten tartandó műhelytalálkozón javasoltuk megvalósítani. Erre a felajánlásra Törökország és Marokkó jelentkezett. A résztvevők költségeit az ENSZ Dél-Dél Együttműködési Iroda finanszírozta. Az OVF és a Földművelésügyi Minisztérium közösen szervezett tréninget 2017. október 4. és 5. között  az OVF-ben tartottuk. Magyar részről az alábbi résztvevők voltak jelen és tartottak előadást a két nap során:
Földművelésügyi Minisztérium,
Külgazdasági és Külügyminisztérium,
Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság,
Szegedi Tudományegyetem,
GDI ESRI Magyarország Kft,
Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ,
Országos vízügyi Főigazgatóság.

 

ENSZ Dél-Dél (OVF)ENSZ Dél-Dél (OVF)

 

Törökországot 4, Marokkót 3 szakértő képviselte. A tényleges párbeszéd kialakítása érdekében, felkértük a résztvevő vendég országokat, hogy saját magukat, az ottani mezőgazdasági vízgazdálkodást is mutatassák be. Mindkét fél részéről részletes beszámolót kaptunk, így a két nap alatt valódi párbeszéd alakult ki a résztvevő szakértők között.

Utolsó módosítás: 2017. október 31., kedd 10:04, Uresch László
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat