Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Jolánkai Géza: Vizeinkért

Tartalomfelelős: Regdánszki Tamara, honlap adminisztrátor

2022. május 18., szerda 13:56

Jolánkai Géza : Vizeinkért - Egy vén vízmérnök életrajzi elmélkedése vizeink mennyiségi, minőségi ökológiai állapotáról és a lehetséges menekülési utakról című könyvének bemutatóját tartotta az Országos Vízügyi Főigazgatóság  Vízügyi Tudományos Tanácsa a Magyar Tudományos Akadémián  május 16-án.

A Vízügyi Tudományos Tanács Jövőépítés a vízgazdálkodásban című életmű kötet sorozatának immár ötödik köteteként jelent meg Jolánkai Géza könyve.  A szerző sajnos két évvel a könyv megjelenése előtt elhunyt, viszont világszerte elismert munkássága, és az általa hátra hagyott teljes önéletrajzi kézirat méltán késztette arra a Tudományos Tanácsot, hogy a könyvsorozat értékes darabjaként megjelentesse azt.  A kötetet Bakonyi Péter, a Vízügyi Tudományos Tanács alelnöke és Ijjas István a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem professzor emeritusa szerkesztette.

A programon Reich Gyula Vízügyi Tudományos Tanács titkára elnökölt.

Dradi Jozsef bemutatja a konyvsorozatot.jpg

Váradi József bemutatja a könyvsorozatot

Dr. Váradi József a Vízügyi Tudományos Tanács elnöke bevezetőjében röviden bemutatta az életmű sorozat eddig megjelent köteteit.

Dr. Bakonyi Péter, a VITUKI nyugalmazott főigazgatója Jolánkai Géza életpályáját ismertette meg a jelenlévőkkel.

A konyvbemutaton Jolankai Geza csaladja es volt kollegak

A könyvbemutatón Jolánkai Géza családja es volt kollégák

Hock Béla, a VITUKI nyugalmazott tudományos főmunkatársa Jolánkai Géza külföldi tapasztalat gyűjtéséről beszélt. Személyes emlékei révén mutatta be nagyra becsült kollégája sajátos látásmódját, szakmai sikereit.

A szerző munkássága során az ökohidrológia gyakorlati alkalmazásával kiemelten foglalkozott, melyről  Pannonhalmi Miklós az ÉDUVIZIG nyugalmazott műszaki igazgató-helyettese szólt.

Bakonyi Péter, a Vízügyi Tudományos Tanács alelnöke elmondta, hogy Jolánkai Géza nagy hangsúlyt fektetett az oktatásra, szerette átadni tapasztalatait a fiataloknak, kollégáknak. Kiemelte a nemzetközi és hazai nagy projektekben vállalt feladatait.

Dr. Váradi József így ajánlja a könyvet olvasóinak: „A könyv ironikus hangvétellel, olvasmányosan mutatja be a vízmérnök sokszínű életét, és alkalmas arra, hogy sok fiatal számára kedves csináljon e szakma hivatásszerű gyakorlásához. Azt is láttatva, milyen sok a kaland érdekes találkozás fordulat társulhat a vízmérnöki hivatás gyakorlásához.”

Szórakoztató és tanulságos olvasást kívánok! 

Csorbák Erika

osztályvezető

Utolsó módosítás: 2022. május 18., szerda 14:04, Regdánszki Tamara
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat