Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Kétnapos workshop az aszálykezelésről – Duna régió

Tartalomfelelős: Szabó Katalin, nemzetközi referens

2021. október 18., hétfő 13:29

Kétnapos workshopot tartott az aszálykezelésről a Világbank által finanszírozott „Duna Víz Program” a GWP-vel (Global Water Partnership – Globális Vízügyi Partnerség) karöltve 2021. szeptember 20-21-én, online módon. A workshopot a hiány hátterében: vízhiány és aszály kockázatkezelése a Duna Régióban (Beyond Scarcity: Water Scarcity and Drought Risk Management in the Danube Region) címmel rendezték meg.

A vízhiány és az aszály napjaink egyik legégetőbb és mindinkább kézzel fogható problémája, melyek a klímaváltozás hatására gyakoribbá és intenzívebbé válnak. Ahogy az Országos Vízügyi Főigazgatóság részéről dr. Balatonyi László, a Duna Régió Stratégia PA 5-ös (Környezeti kockázatok kezelése) prioritási terület egyik társkoordinátora fogalmazott; "Az aszály és a vízhiány olyan, mint egy alattomos kártevő, melynek hatása a későbbiekben mutatkozik meg. Az egész Világon fokozódó hatással van az egyes országokra, közösségekre, beleértve a Duna régiót is, ahol az utóbbi években jelentős aszályok alakultak ki."

Az aszály negatívan hat a különböző víztől függő gazdasági szektorokra, az emberek jólétére, a vegetációra és a vízi környezetre.

Ezek a nagyon is aktuális tendenciák késztették arra a szervezőket, hogy megrendezzék a kétnapos workshopot. A program fő célja a következők voltak:

felhívják a figyelmet a vízhiány és aszály múltbeli, jelenlegi és a jövőbeli hatásaira,  bemutassák a jó gyakorlatokat, annak érdekében, hogy a régió minél inkább alkalmazkodni tudjon az extrém éghajlatváltozásokhoz, meghatározzák a szükséges lépéseket a felmerülő kihívásokkal és a támogatásigényekkel kapcsolatban.  

Ennek apropóján mutatták be az utóbbi évek tekintetében az aszályhelyzet alakulását az egyes dunai országokra vonatkozóan, és előrejelzést adtak a jövőre nézve:

az összcsapadék mennyisége várhatóan növekedni fog a Duna vízgyűjtőjének egyes részein (vizsgált időszakok: 2021-2050. és 2071-2100.), a szárazság egyes részeken sokkal gyakoribbak lesznek és nem feltétlenül ott, ahol eddig legtöbbször megjelent és a Régió alvízi területein nagyobb lesz a szárazság és gyakoribb vízhiányok fognak jelentkezni.  kep_1_cikk_22571-1709-2021

 Továbbá jó példákat mutattak be az egyes országok és megvitatták a megvalósítás lehetséges kihívásait.

Így ismertette az első napon Magyarország részéről dr. Balatonyi László, a Duna Régió Stratégia PA 5-ös (Környezeti kockázatok kezelése) prioritási terület egyik társkoordinátora és az Országos Vízügyi Főigazgatóság munkatársa a vízhiány és aszály által okozott környezeti kockázatok lehetséges kezelési módját a prioritási területen belül.

kep_2_cikk_22571-1709-2021

 Horváth Balázs, a Duna Régió Stratégia PA 4-es (A vizek minőségének helyreállítása és megőrzése) egyik társkoordinátora és az Országos Vízügyi Főigazgatóság munkatársa pedig a tervezett dunai vízmérleg modellel kapcsolatos eddigi egyeztetések eredményeit vázolta.

kep_3_cikk_22571-1709-2021

 

A második napon a „módszerek, politikai és szabályozási megközelítések a vízhiányhoz és aszályhoz való alkalmazkodás fejlesztése terén” elnevezésű témakörben Horváth Balázs bemutatta a magyar az aszály monitoring rendszert, amely in-situ mérésekkel képes talajnedvességet meghatározni és a jövőben remélhetőleg alkalmas lesz az aszály előrejelzésére. 

Az előadások végén Natalia Limones Rodriguez, kutató, az összegzésben pedig kiemelte a workshop főbb üzenetét:

az aszály egy nagyon is releváns téma a régióban és ez komoly húzóerő, azonban még több keretterv és szabályozás kell. annak ellenére, hogy már lépéseket tettek, eltérések vannak az egyes országok és pillérek között, ezért utókövetés szükséges. figyelemfelhívás, tájékoztatás-kommunikáció és oktatás szükséges annak érdekében, hogy a probléma súlyát érzékeljék az emberek. Ennek érdekében bátorítani kell az embereket és a kormányokat arra, hogy proaktív lépéseket tegyenek, mielőtt az aszály hatásai érvényesülnek.

Legvégül Natalia felvázolta az aszálykezelést (DRM – Drought Risk Management) elősegítő fejlesztési programot és ennek globális perspektíváit és megközelítéseit.

kep_4_cikk_22571-1709-2021

 Forrás: VoD - Beyond Scarcity: Water Scarcity and Drought Risk Management in the Danube Region (iawd.at)

Utolsó módosítás: 2021. október 18., hétfő 13:36, Regdánszki Tamara
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat