Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Nemzetközi adatgyűjtés a Duna vízgyűjtőt érő tápanyagterhelés becslésére

Tartalomfelelős: Alkonyi Zsófia Dr., osztályvezető

2014. augusztus 28., csütörtök 14:15

Megkezdődött a Nemzetközi Duna-védelmi Bizottság (International Comission for the Protection of the Danube River - ICPDR) adatgyűjtése a Duna vízgyűjtő országaitól a MONERIS (MOdelling Nutrient Emissions into RIver Systems) modell futtatásához. 

A MONERIS egy félstatikus emisszió modell a vízfolyásokat érő tápanyagok pontszerű és diffúz terhelésének becslésére. A pontszerű terhelések a szennyvíztisztítókból és ipari telephelyekről közvetlenül a felszíni vízbe kerülnek, azonban a diffúz terhelések számos különböző transzportfolyamat után érik el a felszíni vizeket (pl. erózió, talajcsövezett mezőgazdasági területek, légköri kiülepedés, stb.) Az ICPDR számításai szerint a Duna vízgyűjtőre jutó teljes tápanyag mennyiség 61 000 t foszfor és 686 000 tonna nitrogén évente.A MONERIS használatához a Leibnizi Édesvízi Ökológiáért és Belvízi Halászatért Felelős Intézet a kibocsátások és diffúz terhelések nyilvántartására egységes adatbázist hozott létre.

A folyamatban lévő adatgyűjtés célja a Duna vízgyűjtőt érő tápanyagterhelés jelenlegi mennyiségének becslése és különböző jövőbeni szcenáriók modellezése. A hazai adatszolgáltatás a Belügyminisztérium koordinációjával valósul meg, az adatgyűjtést és adatelőkészítést az Országos Vízügyi Főigazgatóság végzi.

További információk az ICPDR honlapján olvashatók.

http://www.icpdr.org/main/activities-projects/moneris-modelling-nutrient-emissions-river-systems
http://www.icpdr.org/main/activities-projects/danubs-danube-nutrients-black-sea

Utolsó módosítás: 2014. augusztus 28., csütörtök 14:25, Radó Mónika
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat