Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Országos Árvízvédelmi és Folyógazdálkodási Konferencia - 2017

Tartalomfelelős: Dr. Balatonyi László, osztályvezető

2017. április 26., szerda 22:00

Országos Árvízvédelmi és Folyógazdálkodási Konferencia - 2017

 

Rendhagyó volt az idei évi Országos Árvízvédelmi és Folyógazdálkodási Konferencia, hiszen az Országos Vízügyi Főigazgatóság mellett a Külgazdasági és Külügyminisztérium Vízdiplomáciáért és Vízipari Exportért Felelős Főosztályának Duna Régió Stratégia Osztálya, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kara közötti társszervezésben került megrendezésre április 25-27. között, Baján. A konferencia célja a vízkárelhárítás aktuális feladatainak konzultációja, a hazai és nemzetközi finanszírozási lehetőségek és projektek bemutatása.

Az ünnepséget Dr. Hoffmann Imre vízügyért felelős helyettes államtitkár nyitotta meg, majd köszöntő beszédet mondott Somlyódy Balázs, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója, valamint Dr. Bíró Tibor, a Víztudományi Kar dékánja.

konf1

A konferencia szakmai szekciójának bevezetésére Láng István műszaki főigazgató-helyettes a vízgazdálkodás stratégiai feladatai, fejlesztési céljai mellett az aktuális vízügyi kutatási igényeket ismertette. A konferencia tématerületeit az idei évi jégvédekezés tapasztalatainak összefoglalása, az árvízi kockázatkezelés felülvizsgálata, a közfoglalkoztatás kihívásai, valamint a folyógazdálkodással és a nagyvízi mederkezelési tervezéssel kapcsolatos feladatok alkották. A jelentősebb feladatok mellett az ágazati innovatív eljárások bemutatása is hangsúlyt kapott, például a drónokkal végrehajtott domborzati felmérések használati tapasztalatai és problémái, valamint a műanyag elzáró szerkezetek használatának bemutatása.

Az egyes témákban járatos vízügyi szakemberek rövid előadásai valójában az előadásokat követő kerekasztal beszélgetések felvezetését szolgálták, mely az árvízvédelemmel és folyógazdálkodással foglalkozó kollégák eszmecseréjének adott lehetőséget.

A konferencián Jenei Gábor nemzetközi koordinátor-helyettes és Gombás Károly, a Duna Régió Stratégia PA 5 – Környezeti kockázatok kezelése – területének hazai koordinátora előadásában összefoglaló képet kaphattunk a nemzetközi, árvízi kockázatcsökkentést előirányzó projektekről is, valamint Dr. Krámer Tamás, tudományos dékánhelyettes, a BME Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszékének egyetemi docense a kiemelt kockázatú létesítmények szélsőséges árvízi biztonságra történő tervezésének módszertanába vezette be a hallgatóságot. Szintén a BME színeiben tartott előadást Kéri Barbara projekt menedzser, a Duna hordalékvizsgálatáról, a folyó hordalék-egyensúlyának visszaállítását célzó, Danube Sediment projektről.

konf2

A szakmai utánpótlás biztosítása céljából a konferencia lehetővé tette a hallgatók bevonását, valamint nyílt nap keretein belül a Vízügyi Igazgatóságok bemutatkozását, így ők is bepillantást nyerhettek a szakma rejtelmeibe.

A konferencia végén Dobó Kristóf, az OVF Árvízvédelmi, Folyógazdálkodási és Közfoglalkoztatási Főosztályának vezetője összefoglalta az elhangzott tapasztaltakat.

konf3

Utolsó módosítás: 2017. május 04., csütörtök 08:39, Radó Mónika
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat