Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Országos Vízügyi Főigazgatóság Tájékoztató - 2018.01.08.

Tartalomfelelős: Siklós Gabriella, főosztályvezető-helyettes

2018. január 08., hétfő 08:07

Országos Vízügyi Főigazgatóság Tájékoztató- 2018.01.08.

Meteorológiai helyzet

A Felső-Duna, Inn, Traun-Enns vízgyűjtőkön január 2. és 4. között területi átlagban 40-65 mm csapadék esett. Ez részben hó formájában hullott, de az alacsonyabb területeken a folyékony halmazállapotú csapadék felgyorsította az átmenetileg enyhébb időjárásban kezdődött hóolvadást. Az ezt követő napokon már nem volt csapadék és az előrejelzések szerint a következő 10 napos időszakban sehol nem is valószínű napi bontásban és területi átlagban jelentős csapadékmennyiség.

Hidrológiai helyzet

A Duna bajor és osztrák vízgyűjtő területére jórészt január 3-án, és 4-én hulló csapadék, és az enyhe időjárás következtében meginduló olvadás együttes hatására a Duna vízgyűjtő területén számottevő vízszintemelkedések alakultak ki. Ennek hatására a Duna magyarországi szakaszán Nagybajcsnál a vízszint rövid időre meghaladta az I. fokú készültségi szintet (470 cm). Máshol készültségi szint alatti értékeket észleltek.  Az árhullám jelenleg Budapest alatt jár, a fővárosi tetőzés a ma hajnali órákban, az I. fokú készültségi szinttől (620 cm), és az alsó rakpartok szintjétől elmaradó 509 cm-es vízállással következett be. Az alsó szakaszon szintén készültségi szint alatti értékek kialakulása várható.

A többi vízfolyáson nem alakult ki számottevő árhullám, a Bodrogon a korábbi árhullámot követően még az I. fokú készültségi szintek feletti vízállások érvényesek és ez a helyzet feltehetően a hét második feléig így is marad.

Hóviszonyok

Az Országos Vízjelző Szolgálat számításai szerint a Duna nagymarosi szelvénye felett hóban tárolt vízkészlet mennyisége tegnap 14,7 km3 volt. Ez az elmúlt 20 éves időszak átlagértékének kevéssel több, mint kétszerese és nagyjából megegyezik a korábbi legnagyobb (2006-os) értékkel.

Fontos megjegyezni, hogy a jelenlegi rekord mennyiség még nem jelenti azt, hogy a tavaszi időszak kezdetén is kiemelkedően magas lesz ez az érték, hiszen a tél hátralévő részének időjárása, illetve az időszak alatt bekövetkező további hófelhalmozódás mértéke jelentősen befolyásolja a tavasz elején érvényes értéket. Azt sem szabad sem elől téveszteni, hogy – különösen a magasságilag igen változatos Duna vízgyűjtőn - a jelentős hófelhalmozódás csak esélynövelő hatással van egy, a tavaszi időszakban kialakuló jelentősebb árhullámra, a ténylegesen lefolyási viszonyokat a majdani olvadás időpontja, üteme és intenzitása  határozza meg.

Országos Vízügyi Főigazgatóság, 2018. január 8.

Utolsó módosítás: 2018. január 11., csütörtök 08:15, Uresch László
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat