Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Magyarország elkötelezett a Duna régió árvízvédelmi helyzetének javításában

Tartalomfelelős:

2014. augusztus 25., hétfő 15:28

Joó István, a Duna Régió Stratégia (DRS) végrehajtásáért felelős miniszteri biztos, Dr. Dobi László az Országos Vízügyi Főigazgatóság szakembere és Kóthay László vízügyi szakértő augusztus 19-én egyeztetést folytattak Szarajevóban, egy a Duna régióra vonatkozó Árvízvédelmi Intézkedési Terv kidolgozásáról.

A bosznia-hercegovinai árvízvédelmi tevékenységben érintett szervezetek vezetői előtt elmondott beszédében a miniszteri biztos emlékeztetett, hogy a 2014 májusi pusztító árvizeket követően Magyarország elsőként ajánlotta fel humanitárius, pénzügyi és technikai segítségét a bajbajutott országoknak, amelyet követően a július 16-án, Brüsszelben megrendezett donorkonferencián a Kormány nevében Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminiszter Szerbiának és Bosznia-Hercegovinának további, összesen 1 millió eurónyi felajánlást jelentett be.

A miniszteri biztos kifejtette, hogy az azonnali segítségnyújtás mellett Magyarország a Duna Stratégia "környezeti kockázatok kezelése" fejezetének társkoordinátoraként határozott lépéseket tesz egy, a Duna Régióra vonatkozó Árvízvédelmi Intézkedési Terv kidolgozása érdekében, amely célja, hogy a Stratégiában résztvevő 14 ország által közösen meghatározott prioritások mentén javítsa a Duna régió árvízvédelmi helyzetét. Joó István hangsúlyozta, hogy a szarajevói egyeztetést megelőzően már 11 ország, közel 60 árvízi és katasztrófavédelmi szervével került sor hasonló konzultációra, amely megfelelő szakmai alapot biztosít a készülő Intézkedési Tervnek.

A vízügyi szakemberek egyetértettek abban, hogy a Duna Régió Stratégia az egyik legfontosabb együttműködési keret az árvízvédelem tekintetében, hiszen az ilyen jellegű problémák hatékony kezelése csak makro-regionális szintű erőfeszítésekkel lehetséges. A magyar delegáció tagjai a készülő Intézkedési Tervről szólva hangsúlyozták, hogy az konkrét projekt-javaslatokat fogalmaz meg. Az Intézkedési  Terv egyik legfontosabb eleme az árvízvédelmi előrejelzési rendszerek és adatállományok vizsgálata a későbbi közös fejlesztések érdekében.

A bosznia-hercegovinai delegáció nevében Boško Kenjić a Külkereskedelmi és Gazdasági Kapcsolatok Minisztériumának megbízott helyettes államtitkára üdvözölte a magyar felet, megköszönve az eddig felajánlott segítségnyújtást és felhívva a figyelmet a regionális kooperáció továbbfejlesztésének fontosságára. A helyettes államtitkár kiemelte, hogy az árvízi tapasztalatok rámutattak az előrejelzések megbízhatóságának fontosságára.

A megbeszélés eredményeként szakértői szinten áttekintésre és meghatározásra kerültek az árvízvédelmi együttműködés lehetséges területei és formái.

A szakértői találkozót követően Joó István kétoldalú egyeztetést folytatott Mitar Kujundžić a Külügyminisztérium multilaterális-ügyekért felelős helyettes államtitkárával, amely során a miniszteri biztos jelezte, hogy a DRS forrásainak felhasználásával Magyarország támogatja Bosznia-Hercegovina aktívabb szerepvállalását a Stratégia sikeres végrehajtásában.

Utolsó módosítás: 2014. augusztus 25., hétfő 15:57, Pászthory Róbert
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat