Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Töltés áthelyezés Szolnok környékén

Tartalomfelelős: Süveggyártó Anita, kiemelt műszaki referens

2021. november 15., hétfő 13:11

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság területén, a „Tisza Hullámtér: Nagyvízi meder vízszállító képességének javítása a szolnoki vasúti híd és Kisköre közötti szakaszon” című (KEHOP-1.4.0-15-2016-00017 azonosító számú) projekt keretében több töltés-szakasz áthelyezést is végeztek az elmúlt évek során, a nagyvízi meder vízszállító kapacitásának növelésére. Ezen intézkedések sorába illik bele a 10.02. számú Szolnok-Újszász-Szórói árvízvédelmi fővédvonal szakaszon, a Szolnoktól észak-keletre a Besenyszög-Fokorú-puszta töltés szakasz áthelyezése (1. kép). Az M4 autóút építésével párhuzamosan az új fővédvonal is elkészült, és jelenleg pedig a régi bontása zajlik.

toltesathelyezes_1

Töltés áthelyezés, átnézeti helyszínrajz

toltesathelyezes_2

Hagymahéj szerkezetű árvízvédelmi fővédvonal

A régi töltés szakasz 3 szelvényben át lett vágva, és így a másfél évszázad során kialakult hagymahéj szerkezet tökéletesen látható volt (2. kép). Az Országos Vízügyi Főigazgatóság munkatársai: Süveggyártó Anita, Dr. Antal Örs, Illés Zsombor (doktorandusz), illetve Dr. Nagy László a Budapest Műszaki és Gazdaágtudományi Egyetem docense, több alkalommal voltak talajmechanikai mintavétel céljából az átvágásoknál.

Mindannyiunknak tanulságos utak voltak ezek, hiszen a laboratóriumi munkákhoz szükséges talajminta vételen túl az eddig csak tankönyvi oldalakon látott híres hagymahéj szerkezettől bizony egy pillanatra elállt a szavunk!

toltesathelyezes_3

 Talajminták

A projektről további információkat a weboldalon olvashatnak!

A munkálatokról az elmúlt héten az alábbi weboldalon olvasható cikk is megjelent: Szakemberek vizsgálják a töltés keresztmetszetét.

Utolsó módosítás: 2021. november 15., hétfő 13:16, Regdánszki Tamara
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat