Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Vízrajzi tevékenység értékelése 2015.

Tartalomfelelős: Lázár Ildikó, közalkalmazott

2016. április 19., kedd 08:58

Vízrajzi tevékenység értékelése 2015.

A 12 Vízügyi Igazgatóság kezelésében lévő árvízvédelmet is támogató vízrajzi létesítmények állapota összességében megfelelő.

Tavaly a törzsállomások száma minimálisan nőtt, összesen 2934 darabot tartottak nyilván, ez 30 darabbal több, mint a 2014-ben. A távmérősített állomások aránya növekedett 2015-ben is, összesen 25 állomást szereltek fel távmérő műszerekkel.

Az Igazgatóságokon és az OVF-ben a tervek szerint megvalósult az ISO 9001:2008 minőségirányítási rendszer bevezetése a vízrajzi szakterületre. Részben a minőségirányítási rendszernek köszönhetően nőtt a kalibrált műszerek aránya, ezáltal javult a szolgáltatott adatok minősége. A vízrajzi állomásokon rendszeresen szükség van a vízmércék „0” pontjának bemérésére, ezt az előírások szerint a 2015-ös évben is folytatták az igazgatóságok a mérések pontosságának fenntartása érdekében.

Szintezes a Sio menten

Szintezés a Sió mentén

 

A 2015-ben lezajlott KEOP (KEOP – 2.1.1/B/15) pályázat eredményeként jelentős eszközfejlesztés és beszerzés történt a vízügyi ágazatban. A pályázat részeként vízhozammérők, hidrometeorológiai, műtárgyfelmérő, mederfelmérő, valamint geodéziai eszközök kerültek beszerzésre a vízrajzi szakterület részére. Az eszközök többségét már használatba vették a vízrajzi csoportok. A pályázat részeként az elöregedett, gazdaságtalanul fenntartható vízrajzos gépjárműpark részleges cseréjére is lehetővé vált.

A tavalyi évben több jelentősebb vízügyi projekt lezárult, amelyekben vízrajzi fejlesztések is történtek (a teljesség igénye nélkül):

Tisza-Körösvölgy Együttműködő Vízgazdálkodási Rendszer Rekonstrukciós (TIKEVIR) projekt keretében vízszintregisztráló és távmérő állomások létesítése, fejlesztése Tisza-völgyi üzemirányítási rendszert támogató térinformatikai rendszer (Tiszaroffi tározó mintaprojekt) keretében távmérős hidrometeorológiai állomás létesítése, akusztikus vízhozammérő berendezések telepítése, talajvízszint észlelő kutak távmérő rendszerbe kapcsolása Beregi komplex árapasztási és ártér revitalizációs fejlesztés keretében vízszintmérő és hidrometeorológiai állomás telepítése távmérő rendszerbe integrálva Mosoni-Duna és Lajta folyó térségi vízgazdálkodási rehabilitációja keretében vízmércék építése és vízrajzi törzsállomások távmérővé fejlesztése Ráckevei-Soroksári-Duna monitoring projekt részeként automata vízhozammérő állomások építése, valamint monitoring rendszer fejlesztése

 

A vízmérce lapok és betétpallók helyreállítása, a rongálásból adódó károk javítása, a távjelző/regisztráló műszer meghibásodások kezelése, valamint a kútaknák iszaptalanítása, karbantartása mellett az őrpontok bemérését és a vízmércék beállítását is folyamatosan el kell látni, ehhez továbbra is fenn kell tartani a meglévő üzemelési forrásokat, valamint lehetőség szerint bővíteni kell ezeket. A jövőben benyújtott pályázatok során különös figyelmet kell fordítani a felszíni vízmérce állomások, valamint a felszínközeli és felszínalatti kutak távmérő és regisztráló műszereinek fejlesztésére, új eszközök beszerzésére, valamint a távmért hálózat bővítésére, mivel az eszközparkon már mutatkoznak az elöregedés jelei.

A növekvő számú regisztráló és távmérő eszköz alkalmazása azzal is jár, hogy ezek várható élettartamának ismeretében fel kell készülni az eszközök folyamatos cseréjére.

Az Igazgatóságok teljes munkaidős vízrajzi állománya minimálisan nőtt (8%-kal), emellett a közfoglalkoztatási program keretében felvett munkavállalókra továbbra is nagy szükség van, hiszen aktívan kiveszik a részüket a fenntartási, üzemelési és adminisztrációs feladatokból. A megnövekedett munkamennyiség miatt a vízrajzi csoportok megfelelő működése nélkülük nehezen lenne biztosítható.

Az Igazgatóságokon a vízrajzi szabályozások szerint történt az operatív, észlelt és feldolgozott adatok forgalma, az adatok előállításában és az adatszolgáltatásban jelentős fennakadás vagy szabálytalanság nem fordult elő. Ebben az évben is voltak szakfelügyeleti ellenőrzések, az ellenőrzések során az OVF sehol sem állapított meg súlyos problémát vagy hiányosságot.

Az év folyamán a vízrajzi dolgozók a napi munkájuk ellátása mellett aktívan részt vettek a vízrajzi, előrejelzési és geodéziai munkacsoportokban, valamint a májusban a Tisza-tónál megrendezésre került vízrajzi mérőgyakorlaton és az októberben rendezett vízrajzi értekezleten. A mérőgyakorlat egyik célja az ADCP műszerek interkalibrációs összemérése, mely mind a szakmai szabályozások mind az ISO-s előírások szerint szükséges.

ADCP meresek kezdete a merogyakorlaton

ADCP mérések kezdete a mérőgyakorlaton

Utolsó módosítás: 2016. április 19., kedd 09:08, Radó Mónika
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat