Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

A Vízügyi Igazgatóságok Mintavevő Munkacsoportjainak VII. Országos mérőgyakorlata

Tartalomfelelős: Csík András, osztályvezető

2022. szeptember 23., péntek 10:40

Immár hetedik alkalommal tartották meg a Vízügyi Igazgatóságok Mintavevő Munkacsoportjainak Országos Mérőgyakorlatát, ezúttal a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szervezésében Velencén, 2022. szeptember 6-8. között. A mérőgyakorlatok célja, hogy az igazgatóságok munkacsoportjainak személyes tapasztalatcseréjére lehetőséget biztosítson, közös mintavételi és helyszíni mérési feladatokon keresztül az akár ritkábban alkalmazott eljárások gyakorlására módot adjon, és az akkreditációt előkészítse.

Hétköznapi munkájukban az igazgatóságok csoportjai közötti együttműködés sikerét a  személyes kapcsolatok garantálják. Az elmúlt pár évben megritkult személyes találkozási lehetőségek fényében ennek a kapcsolatteremtő és csapatépítő alkalomnak a jelentősége különösen nagy.

A hetedik alkalommal megrendezett gyakorlatra a nagyobbrészt összeszokott társaságban a helyszíni mintavételek és mérések gördülékenyen, összehangoltan haladtak, mindenki tudta a dolgát. A munkacsoportok azonos mintavételi feladatai kapcsán összemérést végeztek, mely segít rávilágítani az esetleges eltérésekre, hibákra. Ha egy mérési érték a kétszeres szóráson kívül esik, akkor arra a mérésre helyesbítő tevékenység, korrekció elvégzését javasolják. Az összemérések kiértékelése megmutatta, hogy ezúttal nem fordult elő az eredmények kétszeres szórásán kívül eső mérés.

merogyak-beszamolo1

                     Összemérés a Gaja-pataknál                                                        Mintavétel a Velencei-tavon 

A mérések alkalmával az egyes csapatok találkozhattak olyan eredményekkel, amilyeneket a saját területükön nem tapaszthattak, mint pl. a Velencei tó magas vezetőképessége.
Az előírt mintavételi programban azon tartósítás típusokat gyakorolására is sor került, melyeket a mintavételi csoportok nem gyakran végeznek, de mégis fontosak lehetnek. Ha pl. egy havária esetén kevés az idő a felkészülésre, akkor is zökkenőmentesen kell menjen az akkreditált mintavétel.

Az eszközbemutatók során a résztvevők megismerkedhettek többféle terepi mintavételi és vizsgálati rendszerrel, kipróbálhattak egyszerűen kezelhető mintavételi eszközöket. Az elméleti előadások sokféle témát taglaltak a tavak bemutatásán át a monitoring rendszereken keresztül a vízminőségi informatikai rendszerekig.

A szakmai program gyakorlati része kiegészült a Vértesi Natúrpark bemutatásával, ahol komplex természetgazdálkodással foglalkoznak. A látogatás során a csoport megtekinthette a természetkímélő gyepgazdálkodást, melynek keretében őshonos állatokkal történő legeltetés folyik.

merogyak-beszamolo2

        Eszközbemutató Kovács Zsófia jóvoltából                                          Bivalycsorda a Vértesi Natúrparkban

A háromnapos program a székesfehérvári vízügyi csapat hibátlan szervezésében sikeresen zajlott. A gyakorlat egyik legértékesebb hozadéka, hogy az előadások és beszélgetések kapcsán több olyan probléma is felmerült, amire az egyes csoportok különböző megoldásokat alkalmaznak, ezek részletes átbeszélése, és a további együttműködések egyeztetése további fejlődési lehetőséget biztosít minden résztvevőnek.

Utolsó módosítás: 2022. szeptember 23., péntek 10:47, Regdánszki Tamara
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat