Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

TEACHER-CE

Tartalomfelelős: Szabó Katalin, nemzetközi referens

2020. november 09., hétfő 15:30

TEACHER-CE

https://www.interreg-central.eu/Content.Node/TEACHER-CE.html

Joint efforts to increase water management adaptation to climate changes in Central Europe

Közös erőfeszítések a vízgazdálkodás klímaváltozáshoz történő alkalmazkodásának elősegítésére Közép-Európában

 

Az Interreg Central Europe támogatási program keretében két éves, több mint 1 millió eurós összköltségű kísérleti projekt indult TEACHER-CE címmel, egyesítve a korábbi INTERREG, Horizon2020 és Life projektek eredményeit, új ötletek, eszközök vagy stratégiák kidolgozására.

A TEACHER-CE projektet (Közös erőfeszítések Közép-Európában a vízgazdálkodás éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásának növelésére) négy különböző közép-európai projekt (RAINMAN, FRAMWAT, PROLINE-CE, SUSTREE) partnerei hozták létre. Vezető partnerként a Ljubljanai Egyetem biztosítja a koordinációt. A következő két évben 8 európai országból (Szlovénia, Németország, Ausztria, Lengyelország, Olaszország, Szlovákia, Csehország és Magyarország) 12 projekt partner szervezet különféle szakmai területek képviseletében - mint például vízgazdálkodás, környezetvédelem, erdőgazdálkodás, mezőgazdaság, meteorológia, területrendezés - a TEACHER-CE projekt közös eszközkészletének kifejlesztésére összpontosít. Magyarország részéről támogatott partnerként a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG) vesz részt, míg stratégiai partneri együttműködés keretében az OVF kapcsolódik a projekthez.

A közös eszközrendszer a vízzel kapcsolatos kérdések klímatudatos kezelésére, az árvizek, a heves esőzések és az aszály kockázatának megelőzésére, a kismértékű vízmegtartási intézkedésekre és a vízkészletek védelmére fókuszál a fenntartható földhasználat révén. Ezt az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásra és a kockázat-megelőzésre irányuló innovatív eszközkészletet vizsgálják majd közvetlenül a különböző országok partnerei a projekt 9 kísérleti mintaterületén.

A projekt végére elkészül egy integrált és közös stratégia ezen innovatív TEACHER-CE eszközkészlet támogatására, melyet a vízgazdálkodás-tervezés területén a döntéshozók, valamint a témában érintett összes érdekelt fél hatékonyan használhat.

A projekt időtartama: 2020.03.01. – 2022.02.28.

EU-s ERDF összege: 1,08 millió EUR

 

Utolsó módosítás: 2020. november 09., hétfő 15:40, Regdánszki Tamara
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat